【名师解析】广东省惠州市第一中 学（惠州市） 2015 届高三第二次调研考试英语试题
2014.10 【试卷综评】本试卷以新课标为指导，既重基础又注重综合能力的提高。围绕时 代内容设计基础能力题，旨在考查学生的基础知识掌握情况。阅读理解选材具有 时代性， 紧密联系生活实际， 选项设计灵活合理， 注重考查学生的阅读理解能力。 信息匹配主要考查学生的阅读能力，书面表达以介绍学生熟悉的零花钱为题，考 查学生的英语实际运用能力，读写任务概括题考查学生的语言综合概括能力。总 之，本次试卷，是一份质量较高的试卷。 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分 135 分，考试用时 120 分钟。 注意事项：
1．答卷前，考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的市（县）/区、学校、班级、 姓名、准考证号、试室号和座位号填写在答卡的密封线内。 2．选择题每小题选出答案后，用 2B 铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑；如需 改动，用橡皮擦干净后，再选涂其它答案；不能答在试题卷上。 3．非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答，答案必须写在另发的答题卷各题目 指定区域内的相应位置上；如需改动，先划掉原来的答案，然后再写上新的答案； 不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。 4．考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后，请将答题卷和答题卡一并交回。
Ⅰ 语言知识及应用 (共两节，满分 45 分 ) 第一节 完形填空 (共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分 ) 【题文】阅读下面短文，掌握其大意，然后从 1~15 各题所给的 A、B、C 和 D 项中，选出最佳选项，并在答题卡上将该项涂黑。
Some people think if you are happy, you are blind to reality. But when we research it, happiness actually ___1___every single business and educational outcome for the brain. How did we ___2___ this? Why do we have these social misunderstandings about happiness? Because we assumed you were ___3___. When we study people, scientists are often interested in what the average is. Many people think happiness is genetic. That's only half the story, because the average person does not fight their ___4___. When we stop studying the average and begin ___5___ positive outliers(离群值) -- people who are above average for a positive aspect like optimism or intelligence -- a ___6___ different picture appears. Our daily decisions and habits have a huge impact upon both our levels of happiness and ___7___. ___8___, happiness is a choice. It is a choice about where your single processor brain will
devote its finite resources as you process the world. If you scan for the ___9___ first, your brain really has no resources left over to see the things you are grateful for or the meaning embedded （嵌入） in your work. But if you scan the world for the positive, you start to acquire an ___10___advantage. I wrote the cover story for the Harvard Business Review magazine on "Happiness Leads to Profits." Based on my article called "Positive Intelligence" and my research in The Happiness Advantage, I ___11___ our researched conclusion: the single greatest advantage in the modern economy is a ___12___ and busy workforce. A decade of research in the business world ___13___ that happiness raises nearly every business and educational ___14___: increasing sales by 37%， productivity by 31%， and ___15___ on tasks by 19%， as well as a number of health and quality-of-life improvements.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
A. rises A. think A. usual A. bodies A. researching A. mildly A. interest A. Scientifically A. active A. interesting A. talked A. silly A. means A. outcome A. behavior
B. arises B. miss B. single B. faces B. discovering B. hardly B. success B. Fortunately B. passive B. embarrassing B. summarized B. funny B. proves B. answer B. mistake
C. raises C. know C. unique C. genes C. finding C. crazily C. safety C. Gradually C. negative C. annoying C. thought C. common C. wishes C. cause C. accuracy
D. realizes D. understand D. average D. fates D. observing D. wildly D. failure D. Strangely D. positive D. amazing D. underlined D. happy D. hopes D. reality D. possession
【答案】 【知识点】B3 议论文 【文章综述】本文是议论文。作者主要讲述了智力与幸福感和教育结果之间的关系。 【答案解析】 1．C 动词辨析。A 升起；B 奋发；C 繁殖，增加；D 实现，意识到。根据前文的 but， 和上文的含义，判断选 C。 2．B 动词辨析。A 认为；B 错过，想念；C 知道；D 理解。句意：我们怎样错过了幸 福感？故此处选 B。 3．D 形容词辨析。A 通常的； B 单个的；C 唯一的；D 平均的。根据句意选 D。 4．C 名词辨析。A 身体； B 脸；C 基因；D 命运。根据前文的 genetic 。故选 C。 5．A 动词辨析。 A 研究； B 发现；C 找到、发现；D 观察。根据前文应是开始研究， 故选 A。 6．D 副词辨析。A 温柔地；B 几乎不、简直不；C 疯狂地；D 野生地。wildly different 完全不同 ，故选 D。 7．B 名词辨析。根据前文的 happiness and 判断。A 兴趣；B 成功；C 安全；D 失败。 故选 B。 8．A 副词辨析。 A 科学地； B 幸运地；C 逐渐地；D 奇怪地。根据下文判断应选 A。 9． C 形容词辨析。 A 积极的； B 被动的； C 否定的； D 积极的。 根据下文的 no resources
判断选 C。 10．D 形容词辨析。A 令人有趣的； B 令人尴尬的；C 令人厌烦的；D 令人惊奇的。 根据句意选选 D。 11．B 动词辨析。句意：当你道歉的时候，你就给朋友一次机会承认他错了。A 谈论； B 总结；C 认为；D 划线。根据下文得出的结论判断选 B。 12．D 形容词辨析。A 糊涂的； B 有趣的；C 常见的；D 幸福的。根据上下文判断选 D。 13．B 动词辨析。 A 意思； B 证明；C 愿望；D 希望。句意：一个二十年的研究证明 几乎增加每一件生意??，故选 B 14． A 名词辨析。 根据句意： ??和教育的。 A 结果； B 回答； C 根源； D 现实。 educational outcome 教育结果，故选 A。 15．C 名词辨析。 A 行动；B 错误；C 准确；D 拥有。根据题意选 C。
第二节 语法填空 (共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分 ) 【题文】阅读下面短文，按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求，在空 格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空， 并将答案填写在答题 卡标号为 16～25 的相应位置上。
Once upon a time, there was a gang of evil goblins（小妖精) who lived in a forest. They spent a lot of their time__16 (make) fun of a poor old man who could now hardly move, see, or hear. They showed no respect for __17 age. The situation became so extreme that Great Wizard （男巫） decided to teach the goblins __18__ lesson. He cast a spell , and from that moment, every insult（侮辱） ___19 _was directed at the old man made the old man better, __20 _ had the opposite effect on the goblin who was doing the insulting. Of course, the goblins knew nothing about 21__ was happening. The more they called the man an “old fool”, the __22 (young) of mind he became, while the goblin who __23__(shout )at him aged rapidly, and became a little more foolish. As time went on, those evil goblins were becoming terribly old , ugly, stupid, and clumsy __24__ even realizing it. Finally, the Great Wizard allowed the goblins to see themselves, and__25__ (surprise)they saw that they had turned into the disgusting creatures we now know as trolls（巨魔）. 【答案】 【知识点】 V2.语法填空（二） 【思路点拨】语法填空，必须读懂全文，根据上下文灵活应用语法知识，同时要注意名词单 复数，动词人称，形容词和副词的变化。 【答案解析】 16. making 考查非谓语动词，根据 spend 的用法判断：spend time/money (in) doing sth。 17. his 考查人称代词。根据前文的 the man 判断。 18. a 考查不定冠词。teach sb a lesson 给某人一教训。 19. that 考查定语从句。空前是先行词，且被 every 修饰，定语从句应用 that 引导。 20. but 考查连词。根据前文的 better 和下文的 opposite 判断空前后是转折关系，故填 but。 21. what 考查宾语从句。空前是介词 about，空后的宾语从句缺少主语，故填 what。 22. younger 考查比较级。根据句型“The + 比较级??，the+比较级+??”判断。 23. had shouted 考查时态。shout 的动作发生在 aged 和 became 之前，故用过去完成时。 24. without 考查介词。without even realizing it 甚至没有意识到。 25. surprisingly 考查副词。修饰谓语动词 saw 应用副词形式
Ⅱ 阅读 (共两节 , 满分 50分 ) 第一节 阅读理解 (共 20小题；每小题 2分，满分 40分 )
阅读下列短文，从每题所给的 A、B、C 和 D 项中，选出最佳选项，并在答 题卡上将该项涂黑。 【题文】A
Why don’t so many Americans accept the theory of evolution? A 2001 Gallup Poll found that 45 percent of Americans agree with the statement “God created the human being pretty much in their present form at one time within the last 10,000 years or so ”, while 37 percent preferred a mixed belief that “Human beings have developed over millions of years from l ess advanced forms of life, but God guided this process”, and only 12percent accepted the standard scientific theory that “Human being have developed over millions of years from less advanced forms of life, but God had no part in this process”. There are at least four reasons to make people resistant to accepting evolution. 1. The warfare model of science and religion. The belief that there is a war between science and religion where one is right and the other is wrong, and that one must choose one over the other. 2. The belief that evolution is a threat to specific religious tenets(信条). Many people attempt to use science to prove certain religious tenets, but when they do not appear to fit, the science is rejected. 3. Misunderstanding of evolutionary theory. A significant problem is that most people know so little about the theory. In the 2001 Gallup Poll, for example, a quarter of the people surveyed said they didn’t know enough to say whether they accepted evolution or not, and only 34 percent considered themselves to be “very informed ” about the theory. 4. The fear that evolution degrades our humanity. Darwin revealed us to be “mere animals”, subject to the same natural laws and historical forces as all other animals. Believers should embrace science, especially evolutionary theory, for what it has done to uncover the magnificence of the divinity(神学) in a depth never dreamed by our ancient ancestors. We have learned a lot in 4,000 years, and that knowledge should never be denied. Instead, science should be welcomed by all who cherish human understanding and wisdom. 26. According to the Poll, most people in America believe_____________. A. human beings have developed from less advanced forms of life B. God contributed to the present form of human beings C. God created human beings in the present form D. God guided the process of human beings’ development 27. Which of the following is NOT the reason why people don’t accept evolution? A. There is always a war between evolution and religion. B. Some religious tenets can’t be proved by science. C. Many people don’t know enough about evolution. D. They fear that we will become “ mere animals”. 28. What can we learn form the passage about evolutionary theory? A. Whether evolutionary theory is science is a question. B. It has explained the brilliance of the divinity better than before. C. It must make religion disappear and they can’t exist at the same time. D. Darwin made little contribution to the theory. 29. What is the writer’s view on the evolutionary theory?
A. It is not science and should be resisted.
B. It is science but should be resisted.
C. It is not science but should be accepted. D. It is science and should be accepted. 30. The author wrote the passage to_________________. A. tell the readers that many Americans refuse evolution theory. B. tell the readers why so many Americans refuse evolution theory. C. advise the readers to value science, including evolution theory. D. tell the difference between science and religion. 【答案】 【知识点】C8 科普知识类 【文章综述】本文主要讲述进化论与宗教信仰之间的不同，人们应该承认差异。 【答案解析】 26. B 。解析：细节题，根据文章第一段的 God created the human being pretty much in their present form at one time within the last 10,000 years or so 可知选 B。 27. D 。解析：推断题，根据第六段的 The fear that evolution degrades our humanity. Darwin revealed us to be “mere animals”, subject to the same natural laws and historical forces as all other animals 可知 D 不符合文意，排除 A、B、C，故选 D 。 28. B 。解析：总结题。通读全文，并根据文章最后一段的 Believers should embrace science, especially evolutionary theory, for what it has done to uncover the magnificence of the divinity(神学) in a depth never dreamed by our ancient ancestors 可知选 B。 29. D 。解析：推断题。根据文章最后一段中的最后一句话判断选 C。 30. C。 解析： 推理题。 通读全文， 特别是作者给出的抵制进化论的四种理由都是没有依据的， 根据文章的最后一段判断选 C。
【题文】B Alibaba started taking the lead in China, simply enough, by connecting big Chinese manufacturers( 制 造 商 )with big buyers across the world. Its business-to-business site, Alibaba.com allowed business to buy almost everything. Alibaba’s advantage wasn’t hard to
identify: size. Alibaba is just big, even by Chinese standards. Its marketplaces attract 231 million active buyers, 8 million sellers, 11.3 billion orders a year —and Alibaba is just the middleman. It encourages people to use its markets—not charging small sellers a percentage of the sale. If you want a quick look into the influence of Alibaba on daily Chinese life, take my experience. I moved to Beijing almost a year ago and quickly got tired of visiting small stores across the crowded, polluted city of 20 million people in search of new electronic s, bathroom furnishings, and anything else my wife wanted. “You’re looking for what exactly? Why not try it? ” my Chinese teacher asked me one day. With that, my wonderful new relationship with Alibaba began. Alibaba’s original business-to-business model now is secondary to consumer buying. Chinese retail （零售） buying makes up 80% of Alibaba’s profit, and leading that group is Taobao, with 800 million items for sale and the most unbelievable selection of things you’ll ever find. TMall.com is Alibaba’s other big site, where you can find brand name goods from N ike and Unilever near the lowest prices. What I have a hard time explaining to friends and family back in the U.S. is how China has gone beyond traditional shopping —big-box retailers especially —in favor of online purchases on Taobao and a few other sites. In smaller towns than Beijing, where big retailers have not yet traveled, shopping online is shopping, and shopping is Taobao. I have a list of some of my recent purchases on Taobao for a sense of how extensive the
marketplace is. Almost everything arrived a day or two after ordering with free shipping. I’m not even a big buyer, because I need friends to help me search the Chinese-language site. When I was searching my purchase history on my Chinese teacher’s iPad, which helps me buy goods, I looked through with great difficulty about 10 of her purchases for every one of mine. 31. Alibaba’s advantage mainly lies in ___________. A. its big size C. its not charging small sellers B. its business-to-business service D. its low price
32. What can we learn from the underlined sentence in the passage? A. Alibaba is of middle size among all the online sites B. Alibaba will continue to develop. C. Alibaba stands out as the best online site. D. Alibaba acts as a bridge between the buyers and sellers. 33. What does the underlined word “ it” in Paragraph 2 refer to? A. a new store B. Alibaba C. a business D. a foreign website 34. What can be inferred from the passage? A. The author ’s Chinese teacher is also an online purchase lover. B. Taobao has no obvious advantage over other similar online sites. C. Alibaba’s business-to-business service earns more money than retail now. D. TMall.com provides more profit than Taobao. 35. What is the passage mainly about? A. Shopping online is TaoBao. B. The influence of shopping online goes beyond traditional shopping. C. Alibaba greatly influences people’s daily purchase in China. D. How the author purchases online in China. 【答案】 【知识点】C7 社会生活类 【文章综述】 本文主要讲述阿里巴巴等电商对人们购物的影响， 阿里巴巴已经深入到人们生 活的方方面面。 【答案解析】 31. A。解析：细节题，根据文章的第一段 Alibaba’s advantage wasn’t hard to identify: size. Alibaba is just big, even by Chinese standards 可知选 A。. 32. D 。解析：推断题，根据换线句子前后的两句话可判断阿里巴巴是沟通买家和卖家的“桥 梁” ，可知选 D。 33. B 。 解析： 推断题。 根据第三段中提到的是阿里巴巴， 当作者购物遇到困难时， 想到了 “它” 可知选 B 。 34. A。解析：细节题。根据文章最后一段 When I was searching my purchase history on my Chinese teacher’s iPad, which helps me buy goods, I looked through with great difficulty about 10 of her purchases for every one of mine 克制作者的语文老师也是一位网上购物的热爱者， 故选 A。 35. C。解析：大意题。通读全文，特别是文章第一段的 Alibaba.com allowed business to buy almost everything 可推断阿里巴巴已经深入到中国人日常生活当中，故选 C。
I wished I had known earlier the fact that I was a low achiever because there was a reason beyond my control. Then I needn’t have worked so hard in my late twenties and early thirties. But
I just didn’t know that. I was writing and writing. I was working for no other reason than to hear people praise me. Most people who go through university read at least twice as fast as I do. I can never tell my left from my right. I avoid dialing a telephone if I can help it, because I sometimes have to try three times before getting the number right. I hear that recording “The number you have reached is not in service” more than any man on earth. Despite my weaknesses I view my dyslexia(difficulty in reading) as a gift, not a curse (诅咒). Many dyslexics are good at right brain, namely abstract thought, and that is what my king of creative writing is. I’m starting with nothing and coming up with something that didn’t exist before. That’s my strong point. I owe my career to Ralph, Salisbury, my writing instructor at the University of Oregon, who looked past my misspellings and gave me encouragement and hope. I just carried on and never looked back. I’m also very “visual”. This means nothing in school, but when I write books or scripts, I’m seeing everything in my imagination. I write quickly. I go like the wind and can get up to 15 pages a day. Writing is not the problem. I have no problem downloading; it is inputting where things get messed up. The real fear I have for dyslexics is not that they have to struggle with messy input, but that they will quit on themselves before they finish school. Parents have to create victories whenever they can, whether it is music, sports or the arts. You want your dyslexic child to be able to say, “Yeah, reading is hard. But I have these other things I can do.” 36. According to the passage we know that________. A. The author had known he was a low achiever since he was a little child B. The author didn’t work very hard on writing in his late twenties C. The author owed his dyslexia to his laziness in the childhood D. The author worked hard for people’s praise 37. From Paragraph 3 we can know that ______ A. The author was grateful to his writing instructor B. The author often complained about his dyslexia C. The author had trouble with both inputting and outputting. D. Having problem in inputting, the author wrote slowly. 38. For dyslexics, the author thinks that_________. A. they should work as hard as himself B. they had better choose to drop out of school C. they should be constantly encouraged D. they should put their hearts into reading 39. Which of the following proverbs can best summarize the main idea of the passage? A. He who laughs last laughs best. B. Where there is a will, there is a way. C. Reading enriches the mind. D. When God closes a door, somewhere he opens a window. 40. What kind of man is the writer? A. Open-minded and optimistic B. diligent and generous
C. clever but selfish D. kind but useless 【答案】 【知识点】C5 文化教育类 【文章综述】 本文主要讲述读书困难的孩子可以发现孩子在其他方面非常擅长， 孩子需要鼓
励和赞扬。上帝在给你上上一扇门的时候又给你开启了另一扇门。 【答案解析】 36. D 。 解析： 细节题， 根据文章的第一段的 I was writing and writing. I was working for no other reason than to hear people praise me 可知选 D 。. 37. A。解析：细节题，根据文章的第三段 That’s my strong point. I owe my career to Ralph, Salisbury, my writing instructor at the University of Oregon, who looked past my misspellings and gave me encouragement and hope 可知作者对自己大学的汉语老师充满感激，故选 A。 38. C。解析：推断题。根据文章第三、四段的作者因为得到老师的鼓励而会写文章，作者鼓 励父母们要学会鼓励自己的孩子，特别是 Parents have to create victories whenever they can, whether it is music, sports or the arts 可知选 C。 39. D 。解析：总结题。根据文章最后一段，特别是 Yeah, reading is hard. But I have these other things I can do. 判断可知选 D。 40. A。解析：判断题。通读全文可知作者是开朗乐观的，故选 A。A 开朗乐观的；B 勤奋大 方的；C 聪明但自私的；D 好心肠但无用的。
Suzanne Clement first met Xavier Dolan when he was 17 — an "ambitious, intelligent, hyperactive" young director who wanted to make a film called "J'ai tue ma mere" ("I Killed My Mother"). The Quebecois actress never doubted his talents. Now eight years later, she stars in his acclaimed film "Mommy, " which has been selected as Canada's foreign-language entry to the Oscars. "I think 'Mommy' is like a continuation of this amazing authenticity （真实性） that he puts into his work," said Clement in a recent telephone interview. "He's saying something very deep. And he started to say those deep things about his life when he was doing his first movie." The film focuses on a trio of troubled characters: widowed mother Diane (Anne Dorval), her violent son Steve (Antoine-Olivier Pilon), and Kyla, a shy, mysterious neighbour with a terrible stammer（口吃）who offers to help (Clement). While the dynamic between Diane and Steve is perhaps the most important, Kyla's character is equally compelling. The viewer knows she is on leave from her teaching job and she recently stammered, but the reasons are left somewhat vague. She said Dolan contacted her last summer, shortly before "Mommy" began filming, and sought help in fleshing out Kyla's story. "He told me, 'I have this third character and I'd love you to play her, but she's not very, very definite now. If you want to talk about her and give your input, I'd like to build her.'" she recalled. "Mommy" opens in Toronto on Friday before screening in other Canadian cities. It premiered （首映）at the Cannes Film Festival in May, where audiences gave it a lengthy standing applause before it was awarded with the prestigious Jury Prize. After appearing in Dolan's "J'ai tue ma mere" in 2009, Clement went on to star in his film "Laurence Anyways," for which she won the Cannes Un Certain Regard award for Best Actress in 2012. 41. Which statement is True according to the passage? A. Xavier Dolan made a film called “J’ai tue ma mere” when he’s 17. B. When Suzanne Clement first met Dolan, she doubted his talents. C. Dolan made the film “Mommy” at the age of 25.
D. Dolan’s film “Mommy” has received the Oscars. 42. The underlined word “compelling” in Para.5 can be replaced by ________. A. attractive B. boring C. pessimistic D. active 43. How many films did Clement star in Dolan ’s films? A. Four B. Three C. Two D. One 44. When the film “Mommy” premiered at the Cannes Film Festival, _________. A. it received many criticisms. B. it attracted no attention at all. C. it turned out a success. D. it had already been awarded with the Jury Prize. 45.What’s the passage mainly about? A. Suzanne Clement and Xavier Dolan C. All their successful films. B. Their successful film “Mommy” D. How to make a film.
【文章综述】 本文主要讲述本文主要介绍了导演 Molan 拍摄电影 Mommy 的过程及其获得成 就的过程。 【答案解析】 41. C。解析：细节题，根据文章的第一段 Dolan17 岁时是他们之间的接触，8 年后拍电影 Mommy，应是在 Dolan25 岁时拍的该部电影。故选 C。. 42. A。 解析： 词义题， 根据文章的第五段 compelling 的前面 important 判断可知它的含义是： 引人入胜的，故选 A。 43. B 。解析：细节题。根据文章第六段的 I have this third character and I'd love you to play 可 知选 B。 44. C。 解析： 推断题。 根据文章第七段的 It premiered （首映） at the Cannes Film Festival in May, where audiences gave it a lengthy standing applause before it was awarded with the prestigious Jury Prize 可知这部电影在这次电影节上获得巨大成功。故选 C。 45. B 。解析：总结题。通读全文可知本文主要介绍了 Mommy 的拍摄和获得成就的过程。故 选 B。
第二节 信息匹配 (共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分 ) 【题文】阅读下列应用文及相关信息，并按照要求匹配信息。请将答案填涂 在答题卡标号为 46-50 的相应位置上。 首先，请阅读以下活动场所的介绍：
Town Park Shelter offers rental shelters with various picnic tables, grills and play equipment for chilldren. Keep the food simple and easy, like barbecuing hot dogs or hamburgers. Follow up with a fun birthday cake from a grocery store or your own kitchen. We specially provide some firefighters’ equipment in case of a fire.
McDonald’s offers kids parties that include a party hostess dressed up as a cartoon movie star, food and cake at reasonable prices. Another great thing about the fast food reataurant is that fascinating playlands or plastic ball pits are available here so that kids can be entertained a lot while adults chat and relax a bit.
Glory Children’s Museum can be a great place for kids under ten to hold a birthday party if you are interested in the history of fast food like hamburgers and snacks as well as the development of movies. We have party hostesses and provide some supplies. You may only need to bring a birthday cake and presents.
Chatari Movie Theater rents out the entire theater with a big group discount on snacks and soda. Popular cartoon movies like Firefighters in McDonald’s and An Escape from Tidy’s Community are on show every weekend. We particularly even allow you to bring in your own snacks and birthday cakes.
Richard Scarry Fire Station provides rooms that we allow the local residents to use for free. Also, our fire department gives the children of a birthday party a tour of the station and let them try on some of the firefighters’ equipment and get their photos taken as birthday gifts.
The Neighbourhood Club House is a club house in the community, which is either free or can be rented for a nominal fee by residents. It will give you more room than your home, and it is close enough to your home that you could set up the birthday party very easily.
46. Mary’s mother, a successful businesswoman, would like to hold a grand birthday party for Mary’s fourteenth birthday this Saturday. The party should be held in an unusual place
where Mary and her friends can eat snacks, play games as well as see films. 47. Tony will be five years old next Sunday. Considering the weather is becoming warmer, his parents plan to take him to a place where they can have a barbecue, eat a birthday cake and play games with some relatives. 48. Linda plans to invite her best friend Tom to celebrate her eleventh birthday. Both the children are fond of hamburgers, French fries and Coke. Also, the parents of the children want to take the opportunity to chat as well. 49. Hunter would like to invite five friends to stay in his community to celebrate his fifteenth birthday. However, his home is very small, and his parents don ’ t want to hold the party outside their community or spend too much money on it. 50. Peter, a ten-year-old boy, respects firefighters very much and shows great interest in extinguishing fire equipment and stories about firefighters. For his coming birthday, his parents hope to prepare a unique birthday party for him. 【答案】 【知识点】I3 信息匹配 【思路点拨】考查学生的阅读和分析能力。阅读时注意寻找类似的关联和关键词。 【答案解析】 46.D 根据 D 中的 We particularly even allow you to bring in your own snacks and birthday cakes 与 D 中的 snacks, play games as well as see films 等判断。 47.A 根据 A 中的 play equipment for chilldren. Keep the food simple and easy, like barbecuing hot dogs or hamburgers. 与题干中的 eat a birthday cake and play games with some relatives. 等 判断选 A。 48.B 根据 B 中的 food and cake at reasonable prices，parents chat 以及题干中的 hamburgers, French fries and Coke，parents chat 等判断选 B。 49.F 根据 F 中的 It will give you more room than your home, and it is close enough to your home that you could set up the birthday party very easily. 与题干中的 enough room，spend too much money on it 等判断选 F。 50.E 根据 E 中的 firefighters 和 fire equipment 及题干中 the firefighters’ equipment 的判断选 E。
Ⅲ 写作 (共两节，满分 40 分 ) 第一节：基础写作 （共 1 小题，满分 15 分） 【题文】随着智能手机的广泛应用，越来越多的年轻人成为低头族。近日，重庆划
【写作内容】 地点 重庆洋人街景区 基本 情况 目的 看法 3 米宽，50 米长 人行道一分为二；一边划设给手机使用者，另一边则为非手机使 用者使用 保障手机使用者的行走安全 一些人赞同：认为人行道的设置是合理的，可避免手机使用者在 行走中造成不必要的伤害 一些人反对：认为最好的办法是加强行人的安全教育，改掉手机 使用者沉迷手机的不良习惯。
洋人街景区：Yangrenjie Scenic Spot
1. 只能用 5 个句子表达全部内容； 2. 首句已给出，不计入总句数。
句子结构准确，信息内容完整，篇章结构连贯。 With the increasing popularity of smart phones, more and more young people in China are glued to them.__________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ 【答案】 【知识点】 F2 书面表达议论文 【范文】
With the increasing popularity of smart phones, more and more young people in China are glued to them. To ensure the safety of phone users on the road, the first “mobile
phone sidewalk in China” was built in Yangrenjie Scenic Spot, Chongqing. It is divided into two pathways, one for cell phone users and the other for those ordinary pedestrians. As for its appearance, different people hold different opinions. Some people think it reasonable, viewing it as a good solution to the unnecessary injuries when they use phones while walking. However, others consider it pointless, believing it would be better if phone users can get rid of the bad habits of getting addicted to using phones and enforce the safety education for pedestrians. 【思路点拨】 本文是议论文，主要讨论是否应该为手机族设专线的问题，学生很容易把握要点，也容易写 出自己的感想和评价。 【解析】 该生具有很好的语言表达能力，语法结构、语态的掌握及高级词汇的运用基本正确。通篇十 分流畅， 可以看出作者厚实的写作功底。 第一句就用 to ensure 不定式结构作状语抓住了改 卷老师的眼球。后面衔接的也十分恰当，使用了 as for，while，however 等连接结构。文 中使用了 get rid of，get addicted to doing 等高级词汇。本文语言流畅，高级结构应用 自如，抓住了要点，是一篇佳作。
第二节：读写任务（共 1 小题，满分 25 分） 【题文】阅读下面短文，然后按要求写一篇 150 词左右的英语短文
“When should I begin to acquire good habits?”a young boy asked his teacher. “How old are you?” asked the teacher. “Eight years old, sir. ”answered the boy. “Then you have just lost eight years, ” the teacher replied. There is no doubt that habits are formed at a very early age. When one is you ng, it is easy to acquire good habits. Good habits are practices that help us in our daily life. The habit of brushing one’s teeth in the morning, for instance, keeps one’s teeth clean and prevents a bad smell which is unpleasant to others. Bad habits such as sticking one’s tongue out, biting one’s fingernails and picking one’s nose, are undesirable ways of behaving in front of others. If we want people to enjoy being with us, we should try to develop habits that are pleasant. It is said, “We sow an act; we reap a habit. We sow a habit and we reap a character.” The
habits we formed at an early age shape our character. Habits are like tributaries( 支流) which flow into a river. The river is made up of all its tributaries; a person’s character is made up of all the habits that he or she has acquired over the years.
【写作内容】 1. 以约 30 个词概括本文内容； 2. 以约 120 个词谈谈你对好习惯养成的看法，并包括以下要点： （1）你认为好习惯重要吗，为什么？ （2）你身上有哪些好习惯，它们对你的学习或生活有什么影响。 （3）怎样才能养成良好的习惯。 【写作要求】
1. 作文中可以使用亲身经历或虚构的故事，也可以参照阅读材料的内容，但不得 直接引用原文的句子。 2. 作文中不得出现真实姓名和学校名称。
【答案】 【知识点】I5 读写任务 【范文】 The author tells us that habits are formed when we are young and we should try to develop good habits, for they benefit us in our daily life and help us shape our character. I can’t agree more with the author. Cultivating a good habit can not only shape our character, increase our inner beauty but also influence those people around you. Therefore, I think it is of great significance to form a good habit. As for me, I benefit a lot from my good habits like getting up early to speak English aloud, reviewing and previewing lessons before going to bed every day. In the past, I didn’ t dare to speak English before others because of my poor pronunciation and I also did badly in my English tests. Thanks to my good habits, however, I have been making progress in my English study. Now I am proud of my speaking and writing in English. Then how can we form a good habit? First of all, you should be determined to fight against your laziness. Once you make up your mind to do something, never give up easily. Then, you have to be confident, believing that you can become a better person. Last but not least, keep urging yourself. It may take a long period for you to form a good habit but remember it is persevera nce that makes you successful! 【解析】考查学生的综合语言概括能力。本文主要讲述好习惯的重要性，并写出自己身上的 好习惯和养成好习惯的方法。学生喜闻乐见，容易一气呵成。
惠州市 2015 届高三第二次调研考试英语试题答案
完形填空： 1—5 CBDCA 6—10 DBACD 11—15 BDBAC 语法填空： 16. making 17. his 18. a 19. that 20. but 21. what 22. younger 23. had shouted 24.without 25. surprisingly 阅读理解
26—30 BDBDC 31—35 ADBAC 36—40 DACDA 41—45 CABCB 信息匹配 46—50 DABFE 基础写作： （ One possible version） With the increasing popularity of smart phones, more and more young people in China are glued to them. To ensure the safety of phone users on the road, the first “mobile phone sidewalk in China ” was built in Yangrenjie Scenic Spot, Chongqing. It is divided into two pathways, one for cell phone users and the other for those ordinary pedestrians. As for its appearance, different people hold different opinions. Some people think it reasonable, viewing it as a good solution to the unnecessary injuries when they use phones while walking. However, others consider it pointless, believing it would be better if phone users can get rid of the bad habits of getting addicted to using phones and enforce the safety education for pedestrians. 读写任务： （ One possible version） The author tells us that habits are formed when we are young and we should try to develop good habits, for they benefit us in our daily life and help us shape our character. I can’t agree more with the author. Cultivating a good habit can not only shape our character, increase our inner beauty but also influence those people around you. Therefore, I think it is of great significance to form a good habit. As for me, I benefit a lot from my good habits like getting up early to speak English aloud, reviewing and previewing lessons before going to bed every day. In the past, I didn’t dare to speak English before others because of my poor pronunciation and I also did badly in my English tests. Thanks to my good habits, however, I have been making progress in my English study. Now I am proud of my speaking and writing in English. Then how can we form a good habit? First of all, you should be determined to fight against your laziness. Once you make up your mind to do something, never give up easily. Then, you have to be confident, believing that you can become a better person. Last but not least, keep urging yourself. It may take a long period for you to form a good habit but remember it is perseverance that makes you successful!