伤城文章网 > 数学 > 河南省南阳一中2015届高三上学期第一次月考英语试题含解析

河南省南阳一中2015届高三上学期第一次月考英语试题含解析


南阳一中 2012 级高三秋期第一次月考 英语试题

【试卷综评】试卷以新课标为指导,从学什么,考什么的原则出发,遵循“题在 书中” ,既重基础又注重综合能力的提高。本套试卷具有很好的区分度,即全面 考查考生的基础知识与技能,又考查学生分析问题,解决问题的能力,测试效果 较为明显。阅读理解中的推理判断题,主旨大意题仍然是学生的薄弱环节,应重 点练习。做完型填空时,注意整体上把握文章大意。书面表达以半开放式作文形 式出现,即给出一定的提示内容,又要考生根据提示内容进行适当的发挥,从而 有效考查考生的书面表达能力;总之,本次期中试卷难度适中,是一份质量较高 的试卷。
温馨提示:1.本试卷满分 150 分= (阅读理解 40 分+完型 20+语法填空 15+单词拼写 10+短 文改错 10+书面表达 25 分)×1.25 分 2.从 21 题开始根据题号涂卡。 第一部分:听力 (略) 第二部分:阅读理解 (共 2 节,满分 40 分) 第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) (命题人:乾正潮) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 中,选出最佳答案,并在答题卡上将该项涂黑。 【题文】A A group of 1309 passengers boarded the MS Balmoral on Sunday, in Southampton, England, on a voyage to retrace(重走) the path of the Titanic. The Titanic was the biggest ship in the world when it sailed on its ill-fated first voyage on April 10, 1912. Of the 2227 passengers and crew aboard, more than1500 died. The ship, which was headed for New York City, carried the rich and famous on its first voyage. It also carried immigrants who were seeking a better life in America. Relatives of people who sailed on the Titanic, historians, authors and people fascinated by the story of the unsinkable ship were on the Balmoral. They wanted to remember the Titanic and those who died on her first and last voyage. The Balmoral is following Titanic's original route from Southampton. First, the modern-day cruise liner docked(进港) in the port of Cherbourg, France, where the Titanic had picked up more passengers. On Monday afternoon, the Balmoral stops in Cobh, Ireland, the Titanic's last port of call before sailing to New York. The Balmoral then sailed the North Atlantic Ocean to the location where Titanic hit an iceberg . On Sunday, April 15, at 2:20 a. m. --- the time the Titanic went down---passengers and

1

crew held a memorial service. The next two days were spent in Halifax, Canada, where many victims of the sinking are buried. Then, the Balmoral will reach its final destination in New York City, where Titanic was supposed to dock—but never did. So far, several teams of divers have explored the site. They have recovered some items such as dishes and silverware and put them on public display. And more trips are planned to the wreckage in the future. The Titanic and its passengers and crew have been remembered in books, movies and TV programs. But there's a much more important contribution that Titanic gave us. After she sank, lawmakers and shipbuilders made ships safer. It took a terrible tragedy to make ship travel safer for all. 21.We learn from the first paragraph that .

A.about 700 passengers of the Titanic survived. B.the Titanic sank on its second voyage. C.less than 2000 passengers boarded the Titanic. D.all the passengers’ hopes of the Titanic lay in America. 22.Which of the following shows the correct route of the Balmoral? a. Halifax A.e-d-a-b-c b. New York City B.d-e-c-a-b c. Cobh d. Southampton C.e-c-a-b-d e. Cherbourg D.d-c-e-a-b

23.What might be the most important contribution of the Titanic? A.Its site attracts more exploring teams. C.Some of its items are on public display. 【答案】 【知识点】C7 社会生活类 【文章综述】 本文讲述了 MS Balmoral 号的 1,309 乘客和船员们重走当年泰坦尼克号的路线, 在泰坦尼克号当年沉没的地方举行了追悼会, 来纪念死去的人们。 最后作者说明了泰坦尼克 号的沉没有助于后来造船业的发展和更加注重航行的安全。 【答案解析】 21.A 细节推断题。根据第一段提到 Of the 2,227 passengers and crew aboard, more than l,500 died. 可知,大约有 700 人在泰坦尼克号沉没中获救,故选 A 22.B 细节理解题。根据第三段提到可知路线为 Southampton-Cherbourg-Cobh-Halifax-New York City,故选 B 项。 23.B 细节题。根据最后一段提到 But there’s a much more important contribution that the
2

B.It makes the later ships more secure. D.More trips are planned to its wreckage.

Titanic has given us. After she sank, lawmakers and ship builders made ships safer.可知,泰坦尼 克号沉没所给与的最大的贡献是使后来的船只更加注重安全性了,故选 B 【题文】B We have an amazing 99 friends at the age of 21--more than at any other time in our life, according to a new study. The typical 21-year-old’s social circle nearly hits 100, with 13 “best” friends, 17 “close” friends and 70 acquaintances. The research undertaken by skin care brand Nivea found our social circle peaks at 21 as we meet people at work while keeping in touch with friends from school and university. But as our working lives take over,we lose contact with some old friends causing the number to drop to around 68 by the time we are 29 years old. Although this decline continues into old age,it slows down slightly for people in their 30s when many of them become first-time parents. It is believed that this is because people form new friendships while on the maternity ward(产科病房),at post-natal(产后) groups and when taking their toddlers(学步时期的小孩) to nursery. The Nivea Closeness Report found the balance between our numbers of “best friends”, “close friends” and “acquaintances”, remains fairly constant throughout our lifetime. The average Briton has 18 close friends and a friendship circle, when all Facebook and other social networking “friends” are included,of 208 people. The report found that men have more than twice the number of close friends,with around 27 compared to women who have just 12. Londoners are also the most sociable,with 39 “close friends”,while the Welsh have just 11. The age of 21 is such a critical junction in life and that’s why we have so many friends then. As we get older we become more selective and have fewer close friends with whom we talk about the things that are really important to us. Perhaps when we are younger,instead of having one trusted confidante(知己) we share different things with a variety of different people. 24.According to the Nivea Closeness Report,who have the largest number of close friends? A.Canadians. B.The Welsh. C. Londoners. D.Americans. .

25.Older people have fewer friends than the 21-year-olds because A.they think friends are no longer important cautious C.they are less interested in making friends friends
3

B . they are more selective and

D . they have little time to make

26. The research suggests that the number of friends in one’s late twenties reduces by compared to that in one’s early twenties. A.70 B.20 C.30 D.200

or so,

27.Why does the number of one’s friends decrease slowly when he is about 30 years old? A.Because they achieve success in business and get acquainted with more colleagues. B. Because many parents make friends with people who have similar experiences in bringing up children . C.Because they make more friends through Facebook or the Internet. D.Because as they grow older, they have more confidantes instead of acquaintances. 【答案】 【知识点】C7 社会生活类 【文章综述】本文讲述一项科学研究在 20 左右时朋友最多,随着年龄的增加,交友也变得 有选择性和谨慎。 【答案解析】 24.C 细节理解题。根据第三段提到 Londoners are also the most sociable,with 39 “close friends”伦敦人最有社交性,有 39 个亲密的朋友,故选 C 项。 25.B 细节理解题。根据最后一段提到 As we get older we become more selective and have fewer close friends with whom we talk about the things that are really important to us.随着年龄 的增长,我们对于朋友越来越有选择性,故选 B 项。 26.C 细节理解题。根据第一段提到 20 左右时会有 99 个朋友而根据第二段提到 But as our working lives take over,we lose contact with some old friends causing the number to drop to around 68 by the time we are 29 years old 到 29 岁时减少到 68 个,可见减少了 31 个人,故选 C 项。 27.B 细节推断题。根据第二段提到 Although this decline continues into old age,it slows down slightly for people in their 30s when many of them become first-time parents 当 30 岁时减少的朋 友速度会很平缓,因为许多人第一次当了父母,有相同的经历,故选 B 项。 【题文】C Today’s museums include plenty of high culture, but you can still find shrines(圣地)to the extraordinary. Here’s a look at five curious museum stops across Canada. Vancouver Police Museum The setting, terrible enough, is the old Coroner’s (验尸官) Court and forensics lab, including
4

the morgue(room where dead bodies are kept). Artifacts, from the 1870s on, include badges, uniforms, police equipment, items from criminals, and even preserved organs—all in all an arresting experience. Vulcan Tourism & Trek Station Designed to resemble a spacecraft, the Treck Station celebrates Vulcan’s coincidental relationship to Mr. Spock’s planet, Go to a building that features an 800-piece collection of Star Trek memorabilia — including Spock’s ears and floor-to-ceiling space paintings. If you want to know more about it, click here: http//www. Vulcantourism. com Accordion(手风琴)Museum Through instruments, photos and recordings, the museum traces the history of the accordion and its influence on Quebec culture. They’ve even acquired Asian instruments that show the use of the free reed— call them ancient ancestors of the accordion—that date back 4000 years. Chocolate Museum It’s chocoholic heaven — whole museum featuring displays on how chocolate is made, hands-on exhibits, collections of historic chocolate boxes, and antique candy- making equipment and, of course, lots of chocolate treats ,located in an old candy factory building. Click below to learn all about their hours and admission rates. http:// www. Chocolate museum .ca Potato museum A 14--foot high potato greets you at what’s billed as the world’s largest exhibit of potato artifacts. Explore the humble potato’s role in the economy, a collection of farm tools related to growing and harvesting potatoes, Hall of Fame. 28.If you are very interested in thrilling movies, you will probably be attracted by A.potato Museum C.Vancouver Police Museum B.Chocolate Museum D.Accordion Museum . .

29.We can infer from the passage that the ancestors of accordion originated in A.Canada B.America C.Africa D.Asia .

30.People having a sweet tooth may prefer visiting A.Accordion Museum C.Chocolate Museum

B.Potato Museum D.Vulcan Tourism & Trek Station
5

31.The passage is most likely to be taken from A.a magazine B.a website

. C.a newspaper D.a brochure

【答案】 【知识点】C4 广告应用类 【文章综述】本文提到五个加拿大的特色收藏博物馆。 【答案解析】 28.C 细节理解题。根据第二段提到 The setting, terrible enough, is the old Coroner’s(验尸官) Court and forensics lab, including the morgue(room where dead bodies are kept)这些设施,很令 人恐怖,是在验尸官法庭,取证室 ,包括停尸房,故选 C 项。 29.D 细节推断题。 根据第四段提到 They’ve even acquired Asian instruments that show the use of the free reed— call them ancient ancestors of the accordion—that date back 4000 years 他们 是收购了亚洲的乐器,表示对于芦苇的利用,古老的乐器,故选 D 项。 30.C 细节理解题。根据题干中提到喜欢甜食的人更喜欢参观哪个地方,根据第五段提到 It’s chocoholic heaven 这是巧克力的天堂,故选 C 项。 31.B 推断题。根据 Here’s a look at five curious museum stops across Canada.提到加拿大许多 特色收藏的博物馆,再根据第五段提到. http:// www. Chocolate museum .ca 可知来自网络, 故选 B 项。 【题文】D. Shenzhen’s transport police recently declared a policeman a “star” member of staff, after he continued to serve in his post even after losing his newborn son. After a netizen made that known, internet users were merciless in their criticism, claiming Sun had sacrificed his son for his career and was unqualified to be a father or even a human being. Though Sun’s wife said via her micro blog he was the best husband and father in the world, it didn’t stop the tide of condemnation. I feel deeply sorry for this man. It’s not that he should have received the award. It’s traditional in China for individuals to make sacrifices for a group or the country, which remains to be questioned. What annoys me is the netizens pouring anger on the father instead of showing sympathy. Why are they so quick to claim the moral high ground and set themselves up as judges? Whether the father accompanied his son until the last moment or not is a personal affair. The treatment of Sun is a case in point—of the “tyranny(专制)of the majority”. And the majority is not always correct or fair.
6

Micro blogs have been a growing trend in China in the last few years, becoming a channel for ordinary people to express their opinions, which was previously the preserve of elites(精英) and the media. The positive side of this has been praised enough. But we also need to examine the downside: Self-proclaimed(自诩的)online arbiters of what is right and wrong form another type of unfair rule running cruelly over opinions that don’t match their own. Without knowing enough details and without any serious thought, they pronounce their judgment as opinion of the “majority”. We should question this expression of personal opinion and the commonness of group attacks. What we need is real, independent critical thinking instead of an Internet mob(暴徒). I have no idea how to change the situation but I do hope it happens. 32.What do we know about the policeman referred to ? A.He was a model policeman but a failure as a father. B.He cared little about the loss of his newborn son. C.He was severely under verbal(言语上的) attack of the netizens. D.He did not even have his wife’s understanding. 33.The writer of the passage probably will agree that A.the policeman quite deserved the honor of the award. B.individuals’ sacrifice for a group is undoubtedly a good act. C.micro blogs are a preserved channel for elites and the media only. D.some netizens claim their unsound judgments as opinion of the majority. 34.The underlined word “arbiters” in the third paragraph is closest in meaning to A.bloggers B.referees C.criminals D.programmers . .

35.Which of the following can be the best title for the passage? A.Tyranny of the majority online goes wild B.Policeman who lose baby son got awarded C.Micro blogs need tough control D.How to stay away from Internet mobs 【答案】 【知识点】C7 社会生活类 【文章综述】 本文通过一个深圳一位交警因为执行公务而没有陪伴即将去世的儿子, 受到表 彰,引起网民的广泛讨论
7

【答案解析】 32.C 细节推断题。根据第一段提到 After a netizen made that known, internet users were merciless in their criticism, claiming Sun had sacrificed his son for his career and was unqualified to be a father or even a human being.网民无情的批评它,为了自己的事业牺牲自己的儿子, 不是个合格的父亲甚至人,可知选 C 项。 33.D 推断题。根据第二段提到 Whether the father accompanied his son until the last moment or not is a personal affair. The treatment of Sun is a case in point—of the “tyranny(专制)of the majority”. And the majority is not always correct or fair 父亲是否陪伴儿子到最后并不是个人事 件,他的事件只是个个案,大多数人并不一定是正确的或公平的,故选 D 项,网民的无声 宣判并不能代表大众的观点。 34.B 猜测词意。根据第三段提到 Self-proclaimed(自诩的)online arbiters of what is right and wrong form another type of unfair rule running cruelly over opinions that don’t match their own. 自诩是公平审判的人形成另外一种不公平的审判形式,故选 B 项。 35.A 文章主题。本文通过一个深圳一位交警因为执行公务而没有陪伴即将去世的儿子,受 到表彰,引起网民的广泛讨论,网上这种多数人的专制在横行,故选 A 项。

【题文】 第二节(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分) (命题人:乾正潮)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选 项。 温馨提示:请把 36—40 题的答案涂到机读卡 71—75 题对应的位置上。 Some Ways to Deal With Hardship and Pain in Life Regardless of the difficulties you way face, it’s getting back up and moving forward that counts the most when you need to deal with hardship. Write or talk about how you feel Keeping my feelings to myself used to make me feel lonely, but when I found someone who actually cared about me, it became natural to share how I felt with him and that contributed to my ability to overcome troublesome situations. issues may seem crazy, it actually isn’t. 38 It is said that running away from your problems will never help,and though that’s partially true,it doesn’t mean that you need to make yourself go so deeply into a situation that you run out of air to breathe and lose the ability to weigh the pros and cons of your choices.That
8

36

37 Although talking to strangers about your

happens more than we like to admit,which is why it’s important to separate yourself from a situation long enough to think clearly without having people hanging over your shoulders. Remind yourself that you’re not alone Regardless of who or what you depend on,you need to remind yourself that you are not alone; you have people who do care. 39 Sometimes it’s strangers who may share the same

feelings as you do.Think about it—you may not know any of these readers personally but they could be in the exact same situation as you,so in fact,no one is truly alone. Accept the results and get back up again 40 Whether the results of your choices proved to be helpful or not, it’s time for you to

accept them and get back up.This time you have a new experience to add to your book of life so the next time something tries to knock you down, it won’t be easy because you will be strong and determined to push forward.Life will go on,time will never stand still,and it rests upon you to make the right decision of moving forward. A.Separate yourself from the situation. B.Tell yourself to accept the hardship. C.Finally,it’s time to accept what has happened. D.All in all,remember that life is short. E.Not only did I speak to him about how I felt,but I decided to blog about it. F.Here are some things I've tried just to help me believe in a brighter future and get over a tough situation. G.Even if it’s just one person,that’s enough to give you reason to remind yourself that you will never truly be alone. 【答案】 【知识点】I3 信息匹配 【文章综述】本文讲述如何处理生活中困难与痛苦 【答案解析】 36.F 根据本文的题目是 Some Ways to Deal With Hardship and Pain in Life 可知第一段最后一 句话必须是引出下方,故选 F 下面有一此建议可能会对你有所帮助,度过难关; 37.E 根据上文提到 when I found someone who actually cared about me, it became natural to share how I felt with him and that contributed to my ability to overcome troublesome situations. 当我找到真正关心我的人时, 与他分享我的感受就变得很自然, 故选 E 不仅仅说出我的感受,
9

我还决定用博客写出来。 38.A 根据第三段提到 That happens more than we like to admit,which is why it’s important to separate yourself from a situation long enough to think clearly without having people hanging over your shoulders 这些事情发生的会超过我们的认知,所以把自己与这种状况隔离开是很 重要,故选 A 项。 39.G 根据上文提到 Regardless of who or what you depend on, you need to remind yourself that you are not alone; you have people who do care 不管你有没有依靠, 你需要提醒自己你不是孤 独的,你还有人关心,可能下方就要进行对比,故选 G 即使你一个人,也要提醒自己你不 是真正的孤独; 40.C 根据上文提到 Accept the results and get back up again 接受结果,再次出发,故下面讲 的是选接受现实,因此选 C 项。 第三部分:语言知识运用(共两节,满分 45 分) 【题文】第一节:完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分) (命题人:吉喆) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从 41—60 各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳 选项,并在答题卡上将该项涂黑。 Dear Laura, I just heard you tell an old story of gift giving and unselfish love in your program. You doubted that such unselfish love would happen in today’s world. Well, I’m here to give you 41 . I wanted to do something very 42 the perfect child. He 43 for my fifteen-year-old son, who has always been

all summer to earn enough money to buy a used motorcycle. Then, 44 it looked almost new. I was so 45 of him that I

he spent hours and hours on it

bought him the shiniest helmet and a riding outfit. I could 46 wait for him to open up his gift. In fact, I barely slept the night before. Upon the coffee, tea, and morning goodies. In the living 48 :“To my wonderful mother, all my love, your son.”

awakening, I went to the kitchen to 47 room was a beautiful keyboard with a I was so 49 could 50

. It had been a long-standing joke in our family that I wanted a piano so that I . this

lessons. “Learn to play the piano, and I’ll get you one” was my husband’s 51 52

I stood there shocked, crying a river, asking myself how my son could expensive gift.
10

Of course, the kisses were 54

53

awoke, and my son was thrilled(激动的)with my reaction. Many 55 my gift. 56 what I was expecting.

, and I immediately wanted him to

As he saw the helmet and outfit, the look on his face was not Then I 57 that he has sold the motorcycle to get me the keyboard. 58

Of course I was the proudest mother for a month.

on that day, and my feet never hit the ground

So I wanted you to know, that kind of love still world of me, me, me! I thought you’d love to 60 this story.

59

and lives even in the ever-changing

Yours, Hilary P.S. The next day, my husband and I bought him a new “used” already shiny motorcycle. 41. A. courage 42. A. polite 43. A. worked 44. A. after 45. A. sure 46. A. perhaps 47. A. cook 48. A. note 49. A. disturbed 50. A. give 51. A. response 52. A. present 53. A. neighbor 54. A. exhibited 55. A. tear 56. A. exactly 57. A. remembered 58. A. only B. advice B. special B. studied B. before B. fond B. hardly B. start B. notice B. confused B. draw B. request B. find B. building B. experienced B. check B. basically B. realized B. still
11

C. support C. similar C. traveled C. unless C. confident C. almost C. set C. word C. inspired C. take C. comment C. afford C. home C. expected C. open C. obviously C. imagined C. ever

D. hope D. private D. played D. until D. proud D. really D. serve D. sign D. astonished D. teach D. reason D. order D. house D. exchanged D. receive D. purely D. supposed D. even

59. A. works 60. A. send

B. counts B. share

C. matters C. publish

D. exists D. write

【答案】 【知识点】B2 夹叙夹议文 【文章综述】讲述一对母子互相为对方买礼物的故事,说明世界上仍有无私的爱的存在 【答案解析】 41.D 考查名词辨析 A. courage 勇气;B. advice 建议;C. support 支持;D. hope 希望;针对 Laura 对“当今世界是否有无私的真爱”的怀疑态度, 作者通过自己的亲身经历来说明无私的 真爱是存的。比较 4 个选项,同时结合下文的内容,只有 D 最佳 42.B 考查形容词辨析 A. polite 有礼貌的;B. special 特殊的;C. similar 类似的;D. private 私 人的;下文,“我”希望看到儿子激动的表情,所以是想给儿子一个特殊的(special)礼物, 故选 B 项。 43. A 考查动词辨析 A. worked 工作;B. studied 学习;C. traveled 旅行; D. played 玩; 因为要 挣钱买摩托车,所以整个夏天都在 work,故选 A 项。 44.D 考查连词辨析 A. after 之后;B. before 之前;C. unless 除非;D. until 直到;此处指儿 子在这辆二手摩托车上花费了很长时间,一直到(until)它看上去跟新车一样,故选 D 项。 45. D 考查形容词辨析 A. sure 确定 ;B. fond 喜欢的;C. confident 自信的;D. proud 骄傲 的;从搭配上看,四个选项都是对的,即:be sure of 对……有把握,be fond of 喜欢, be proud of 为……而骄傲,be confident of 对……有信心(把握)。但根据文章意思可知,作 者的儿子是一个优秀而且很懂事的孩子,所以作者应该是对他引以自豪,故选 D 项。 46.B 考查副词辨析 A. perhaps 也许;B. hardly 几乎不;C. almost 所有;D. really 真地;此处 指母亲等不及希望儿子早点见到礼物,描述的是母亲的迫切的心情,故选 B 项。 47. B 考查动词辨析 A. cook 烹饪;B. start 开始;C. set 设定;D. serve 服务;由于 tea 和 morning goodies 无需 cook, 故排除 B; 而 set 和 serve 不合语境。 start 在此表示“开 始准备”,故选 B 项。 48. A 考查名词辨析 A. note 通告;B. notice 注意;C. word 话;D. sign 标志;句意:在客厅里, 是一个美丽的键盘上面有一个纸条 此处 note= message, 理解为“短信”或“便条,故选 A 项。 49.D 考查动词辨析 A. disturbed 打扰;B. confused 使困惑;C. inspired 鼓舞;D. astonished 吃惊; 没想到儿子会给自己买 keyboard, 所感到很吃惊。 另外, 根据下文的 I stood there shocked 也可推知答案。
12

50. C 考查动词辨析 A. give 给;B. draw 画;C. take 带来;D. teach 教;根据下文说的 Learn to play the piano, and I’ll get you one 可知, 作者还不会弹钢琴, 此处用 take lessons 表示“上课”,也就是学钢琴,故选 C 项。 51.A 考查名词辨析 A. response 回应;B. request 要求;C. comment 评论;D. reason 原因; 作者想拥有一架钢琴,而她的丈夫的答复是 Learn to play the piano, and I’ll get you one,故选 A 项。 52.C 考查动词辨析 A. present 呈现;B. find 发现;C. afford 支付;D. order 命令;此处指作

者想知道儿子是怎样弄到那么钱来买这个礼物的,故选 C 项。 53. D 考查名词辨析 A. neighbor 邻居;B. building 建筑物;C. home 家;D. house 房子;家里 人都醒了,也就是整个屋子的人都醒了,这是拟人的写法,故选 D 项。 54. D 考查动词辨析 A. exhibited 陈列;B. experienced 经历;C. expected 期望;D. exchanged 交换;指家人之间因高兴而互相亲吻,根据句意选 D 项。 55. C 考查动词辨析 A. tear 撕开;B. check 检查;C. open open 表示打开礼物的包装,根据语境选 C 项。 56.A 考查副词辨析 A. exactly 确切地;B. basically 基础地;C. obviously 显然地;D. purely 纯净的;此处指作者的儿子看到礼物后脸上的表情并不像作者所期待的那样兴奋(因为他把 摩托车卖掉了),故选 A 项。 57. B 考查动词辨析 A. remembered 忘记;B. realized 意识到;C. imagined 想象; D. supposed 假设; 根据作者儿子给她买的贵重礼物以及儿子收到礼物后的表情来看, 此时作者意识到儿 子是把摩托车给卖掉了,故选 B 项。 58. C 考查副词辨析 A. only 只有;B. still 仍然;C. ever 曾经;D. even 甚至;ever 与最高级 连用表示加强语气,ever 的意思“一直以来”,又如:It was the best result they’ve ever had. 这是他们历来取得的最好成绩,故选 C 项。 59. D 考查动词辨析 A. works 工作;B. counts 数数;C. matters 重要;D. exists 存在;指作者 想让 Laura 相信,无私的爱仍然存在,故选 D 项。 60. B 考查动词辨析 A. send 发送;B. share 分享;C. publish 出版;D. write 写;指作者认为 Laura 会与自己分享(share)这个故事,根据语境选 B 项。 打开;D. receive 收到;此处用

第Ⅱ卷(非选择题,共 60 分) 注意:将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
13

第三部分:英语知识运用 【题文】第一节(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分) (命题人:崔海燕) 阅读下面对话,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入适当的词或使 用括号中词语的正确形式填空(最多不超过 3 个) Travel agency: Good morning. Can I help you? Daisy: I’m sorry to say that I am 61 62 (bad) experience of my life! Travel agency: What is the problem? Daisy: Well, first of all, I found my wallet 63 (go) when I got on the bus. I turned 65 64 (disappoint) about my trip to Norwich. It is the

the guides for help, but they were impatient. I hate to say this, towards us customers. Could you do something about this? Travel agency: Hmm, I apologize. Did you find 66

they behaved impolitely

wallet?

Daisy: No. And that’s not all. The bus was one hour late. Worse 67 , it picked up passengers 68 the way to our destination. You really have to do something about it. 69 (delay) by some problems.

Travel agency: I’m so sorry, but sometimes the bus can We can’t always be sure that the bus will set out on time.

Daisy: Why didn’t you tell me the truth? 70 I booked the ticket, you promised to drive non-stop from Aye to Norwich. Travel agency: I am terribly sorry to hear that. I will look into it immediately and give you a satisfactory reply. 【答案】 【知识点】I2 语法填空 【文章综述】本文讲述游客对于旅游过程中出现的问题的投诉; 【答案解析】 61. disappointed 考查形容词。根据下方提到 It is the 知很失望。 62. worst 63. gone 64. to 65. but 66. the/his 考查最高级;根据 of my life 故用最高级。 考查非谓语动词。Find sth done,钱包不见; 考查介词。Turn to sb for help 向某人求助; 考查连词。句意:我不想说这个,但他们对我们顾客非常地没有耐心。 考查代词。句意:你找到你的钱包了吗?
14

62

(bad) experience of my life!可

67. still 68. on 69. be delayed

考查副词。Worse still 更糟糕的是; 考查介词。On one’s way to 去。 。的路上; 考查动词的语态。句意:对不起,有时车可能因为某些问题而被耽搁;

70. Before/When 考查连词。句意:当我订票时,你们承诺的是中途不停车的。 【题文】第二节:单词拼写: (每空 1 分,共 10 分) (命题人:吴书颖) 71.As time went by, the plan stuck to proved fairly ____________(实用的). 72.Whatever his problems, he has no right __________(表现)like that. 73.The company is__________(呼吁)everyone to save power and water. 74.I learned early in life that I had to be more patient and less __________(好斗的). 75. Finally,my thanks go to my tutor, who has offered a lot of suggestions and__________ (评论) on my paper and polished every page of my draft. 76.The first African-American president of the United States received an e__________(热情 的)welcome in the African countries, where he was received as a returning son. 77.To some people life is e__________(令人愉快的), while to others it is suffering. 78.M_________ (激励)students learning is ever forever the most important issue in teaching. 79.I could read medical literature __________(流利地) in English and write professional English articles. 80.So, different__________(多样性)of flowers and plants can be the best gift for them. 【答案】 【知识点】P4 单词拼写 【答案解析】 71.practical 72. to behave 73. appealing 74. aggressive 75.comments 论。 76. enthusiastic 考查名词。句意:第一位非裔美国总统受到非洲国家的热情欢迎; 77. enjoyable 是痛苦的; 78. Motivating 考查动词。句意:在教学中激励学生学习是非常重要的;
15

考查形容词。句意:随着时间的流逝,被制定的计划证明是实用的; 考查动词。Have no right to do 没有权利做某事; 考查动词的时态。句意:公司呼吁每人节约用电,水; 考查形容词。句意:我很早就知道我没有太多耐心并且不太好强; 考查名词。 句意:最后,感谢我的导师,他对于我的论文提供了很好的评

考查形容词。句意:对于某些人来说,生活是快乐的而对于另外一些人来说

79. fluently 80.varieties

考查副词。句意:我能用英语流得的进行阅读,写专业的英文文章; 考查名词。句意:因此,花与植物的多样性是对于他们最好的礼物。

第四部分:写作(共两节,满分 35 分) 【题文】第一节:短文改错 (共 10 小题; 每小题 1 分, 满分 10 分) (命题人:崔海燕) Recently our class have had a heat discussion on whether the score of English should be reduced by 100. Opinions concerned this hot topic vary from person to person. Some students in favor of it. They thought reducing the score may be a good chance for our students, we are supposed to attach much important to Chinese. It is no need for every student to learn English so hard. However, others disagree with it. They think it’s English that play an important role in international communication. In their opinion, reduce the English score isn’t a wise choice. Personally, I agree with the latter. 【答案】 【知识点】E3 短文改错议论文 【文章综述】 【答案解析】 1. heated 2. to 3. concerning 4. are in favor of 5. think 6. us students 7. importance 8. There 9.plays 10. reducing 【题文】第二节:书面表达(满分 25 分) (命题人:陈绍艺) 目前,随着人们生活压力的不断增大,人们的忧虑也越来越多。请根据下面内容提示写 一篇演讲稿。 我们的忧虑:①注重自我,轻视合作;②缺乏毅力,容易气馁;③盲目追求,渴望成名。 我们的长处:敢于挑战,……(请联系自己的体验拟定内容)
16

注意:1. 对所给要点逐一陈述,可适当发挥,但不要简单翻译; 2. 词数 120 左右。开头和结尾已写好,不计入总词数。 Good afternoon, everyone!

Thank you for your listening! 【答案】 【知识点】F4 书面表达应用文 【范文】 Good afternoon, everyone! Under the fiercer circumstances, we are developing our special manners and values, which has raised our concern. What on earth worries us most? We often care too much about ourselves, look down upon others and are unwilling to cooperate with others, which will make it hard for us to achieve success in our life. What’s more, we consider us to be short of perseverance and to get easily discouraged. In addition, many of us follow fashion blindly, and are very eager to become famous, which will ruin our values and taste in the future. We, however, also have many advantages. First, we have the courage to face challenges, for it can help us realize our dreams. Second, we can win the confidence to overcome all the difficulties. Finally, we can do our best to work more efficiently! Thank you for your listening! 【思路点拨】范文运用一些常见的短语 on earth 究竟 ;care about 关心;look down upon 看 不起;cooperate with 与。 。合作;What’s more,而且;be short of 缺少;In addition 此外;have the courage to 有勇气做某事;do one’s best to do 竭尽全力做某事;We often care too much about ourselves, look down upon others and are unwilling to cooperate with others, which will
17

make it hard for us to achieve success in our life.这个句子中 which 引导非限制性定语从句,代 批上面这件事;First, we have the courage to face challenges, for it can help us realize our dreams.这个句子中 for 引导原因状语从句;

南阳一中 2012 级高三秋期第一次月考英语答案 阅读 21-25:ABBCB 26-30:CBCDC 31-35:BCDBA 36-40:FEAGC 完形 41-45 DBADD 46-50 BBADC 51-55 ACDDC 56-60 ABCDB 语法填空 61. disappointed 62. worst 63. gone 64. to 65. but 66. the/his 67. still 68. on 69. be delayed 完成句子 71.practical 70. Before/When

72. to behave 73. appealing 74. aggressive 75.comments 78. Motivating 79. fluently 80.varieties. 4. are in favor of 9.plays 5. think 10. reducing

76. enthusiastic 77. enjoyable 改错: 1. heated 2. to

3. concerning 8. There

6. us students 7. importance 书面表达参考范文: Good afternoon, everyone!

Under the fiercer circumstances, we are developing our special manners and values, which has raised our concern. What on earth worries us most? We often care too much about ourselves, look down upon others and are unwilling to cooperate with others, which will make it hard for us to achieve success in our life. What’s more, we consider us to be short of perseverance and to get easily discouraged. In addition, many of us follow fashion blindly, and are very eager to become famous, which will ruin our values and taste in the future. We, however, also have many advantages. First, we have the courage to face challenges, for it can help us realize our dreams. Second, we can win the confidence to overcome all the difficulties. Finally, we can do our best to work more efficiently! Thank you for your listening!

18


搜索更多“河南省南阳一中2015届高三上学期第一次月考英语试题含解析”

网站地图

All rights reserved Powered by 伤城文章网 5xts.com

copyright ©right 2010-2021。
伤城文章网内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com